KATJA OF SWEDEN
14 april 2002 - 6 januari 2003

Katja of Sweden är Sveriges första internationellt kända modeskapare. Hon var en visionär, inspirerad av och förankrad i samtida konst, inredning och formgivning. Snitt- och mönstermässigt ligger hennes design helt rätt i tiden. Den 14 april öppnar Kulturen en utställning om Katja of Sweden, kvinnan som gjorde svensk konfektion världsberömd.

Foto: Claës Lewenhaupt


Utställningen
Utställningen presenterar ett 40-tal plagg samt skor och skisser som belyser Katjas hela produktion. Hon hämtar sin inspiration främst från naturen, modern konst, skandinavisk formgivning och svensk och utländsk folkkonst. Kulturens textila skatter var en guldgruva att ösa ur och gav upphov till omtyckta mönster. Exempel på sådana inspirationskällor kommer också att visas i utställningen.


Vy från utställningen Katja på Kulturen Foto: Viveca Ohlsson.

Varför Katja?
Katjas framgång beror på flera orsaker. Hon skapade enkla, bekväma och lättburna kläder som passade den unga moderna kvinnan. Hon arbetade även med nya lättskötta material som bomullsjersey. Katja satsade också på samarbete med unga formgivare som tog fram nya mönstertryck. Carl Johan De Geer, Sven Fristedt, Hans Krondahl och Annika Blom är några av de formgivare, vars tyger hon använt i sina kollektioner.


Bild 1: Katja of Sweden i Huaröd. Foto: Georg Oddner.
Bild 2: Affischen till utställningen. Foto: Claës Lewenhaupt. Form: Magnus Bergström.
Bild 3: Katjakläder från 1950-talet.Foto Georg Oddner.

Vernissage
Utställningen, som invigs av Tonie Lewenhaupt, öppnar söndagen den 14 april. Utställningen pågår till den 6 januari 2003.

Pressvisning
Torsdagen den 11 april kl 10.30 på Kulturen Lund. Katja kommer själv att finnas med på pressvisningen.

Pressbilder
Som synes här intill finns pressbilder både från utställningen och tidiga bilder tagna av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. För att få bilderna i högupplöst format, kontakta Karolina Rosenqvist.


Utställningen Katja of Sweden på Kulturen. Foto: Viveca Ohlsson.

Bakgrundsbeskrivning av Katja of Sweden i PDF-format.

Utställningsansvarig
Britta Hammar, tel 046-35 04 16.

Informationsansvarig
Karolina Rosenqvist, tel 046-35 04 41, 070-69 59 268 alt karolina.rosenqvist@kulturen.comstudio@scandinaviandesign.com