Yngve Ekström 1913-1988
Arkitekt Yngve Ekström är född den 16 juni 1913 i Hagafors Småland där Sveriges äldsta möbelfabrik är belägen. Medärvd känsla för snickeri och hantverk gav som naturlig följd en allsidig praktik på området. Bredvid sitt arbete bedrev Yngve Ekström studier i främst teckning, skulptur, målning, musik och konsthistoria med efterhand huvudsaklig inriktning mot heminredning. Yngve Ekström vann 2 första pris i Hemslöjdsförbundets modellpristävlan 1953. Han framträdde samma år som formgivare med en utställning arrangerad av Lena Larsson på NK bo. Under åren har Yngve Ekström varit representerad på utställningar som arrangerats av museer i Jönköping, Stockholm, Göteborg, Amsterdam, London, München, Wien, Belgrad o.a.

Tillsammans med sin broder Jerker startade han 1945 Swedese Möbler i Vaggeryd. Han har under alla år haft ansvaret för Swedeses kollektion. På mitten av 60-talet skapade han en rad möbeltyper tillverkade av svensk furu. Dessa möbler tillverkas i kvistren furu och nu även i blåträ som i kombination med den rustika formgivningen ger soffgruppen en speciell charm och karaktär. Yngves sista soffgrupp heter Tvärbalk och är ett fint exempel på detta.

Under 60-talet startade Yngve tillsammans med sin bror en fabrik för armaturtillverkning, Lystella AB. I mitten av 70 lanserade han lampor av akrylplast och lampor av akrylplast i kombination med trä.

Yngve Ekström har ritat åt ett flertal svenska möbelindustrier. Dessutom tillverkas hans modeller på licens i Tyskland och Australien.

 

Swedese