”Domen visar att det inte går att parasitera på andras arbete”

anticopy

Trä- och Möbelföretagen kommenterar den fällande domen mot Designers Revolt:

”Domen visar att det inte går att parasitera på andras arbete”

Det blev en fällande dom i Sveriges hittills största rättegång om piratkopierad design. Tre personer fälldes för brott mot bland annat upphovsrättslagen.

– Det är bra att domstolen upprätthåller skyddet för upphovsrätt och tydliggör att det inte går att parasitera på andras arbete. Men problemet med omfattande piratkopiering kvarstår och hotar inte bara den svenska möbelbranschen på sikt. Hela den svenska industrin bygger på innovativa idéer, kvalitet och starka varumärken. Vi kan och vill inte tävla om att hålla de lägsta priserna. Investeringar i god kvalitet och design måste löna sig, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Det var i december 2015 som åtal väcktes mot fyra personer inblandade i inredningsföretaget Designers Revolt. Enligt åtalet har bolaget varit registrerat på Isle of Man men haft sin huvudsakliga verksamhet i Älvkarleby.

– Sverige ligger i framkant när det gäller möbeldesign och ofta handlar det om småföretag på landsbygden, men tyvärr har piratkopiering länge kunnat snedvrida konkurrensen. Det är klart att det blir billigare när utvecklings- och designarbetet redan är gjort och betalt av någon annan. Svensk möbeldesign, och företagens förmåga att ligga i framkant, bygger på möjligheten att också kunna ta betalt för sina varor. Tar man bort den möjligheten kommer framtiden bygga på mindre, inte mer, kvalitativ design, säger David Johnsson.

För mer information, kontakta gärna:
David Johnsson, vd TMF, 08-762 72 67, david.johnsson@tmf.se
Anne Rådestad, kommunikationschef, TMF, 070-562 72 04, anne.radestad@tmf.se

tmf

Saxat från Sydsvenskan, 13 oktober 2016 11:16:

Fängelse för kopiering av lyxdesign

Fängelse och miljonbelopp i skadestånd för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång – det blir domen i Sveriges största rättegång kring piratkopiering av design.

Svenskgrundade Designers revolt sålde kopior av ett hundratal populära och exklusiva designklassiker. Bolaget registrerades i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige ska svenska regler gälla, enligt domstolen som slår fast att bolaget har bedrivit olaglig verksamhet.

Grundaren till Designers revolt är entreprenören Lennart Nyberg som blev mångmiljonär när han sålde sitt bläckpatronsföretag Ink club. Han och en anställd i bolaget döms till fängelse i ett och ett halvt år. Ytterligare två personer får villkorlig dom med dagsböter.
Utöver det ska bolaget och tre av företrädarna betala cirka 27 miljoner kronor i skadestånd till designföretagen som har rättigheterna till originalen. Bolaget och grundaren ska också tillsammans betala totalt 22 miljoner kronor till staten.
– Det är bra och tydlig dom i ett mål med svåra rättsfrågor, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad, som är nöjd med att domstolen “i stort sett” gick på målsägarnas linje.
Enligt domstolen handlar det om en “mycket omfattande” brottslighet som har varit systematisk och väl organiserad. “I omfattning saknar brottsligheten tidigare motstycke på immaterialrättens område”, står det i domen.
Läs vidare:
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-13/fangelse-for-kopiering-av-lyxdesign

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara