Kopior av kända designmöbler säljs i allt större skala i Sverige. Nyligen stoppade den danska skattemyndigheten tretton containrar fyllda med piratkopierade möbler. Handeln sker framför allt via internet, och ibland ger säljarna sken av att det är äkta varor som saluförs.
– Tidigare har vi sett att det har importerats en del kopierade lampor och liknande, men de senaste månaderna har införseln av kopierade möbler ökat något enormt. Bara i en enda container finns det ju många möbler, säger Trine Dancygier på den danska skattemyndigheten.
Hon är chef för en specialistgrupp som enbart arbetar med att bekämpa piratkopiering. För några veckor sedan beslagtog de tretton containrar med möbelförfalskningar tillverkade i Kina. Det var bland annat Barcelonafåtöljer, Sjuanstolar och tio exemplar av svenska designern Henrik Thor-Larsens Ovalia.
Beslaget skulle vara värt 30–40 miljoner danska kronor om möblerna vore original, men istället kommer möblerna nu att förstöras.
– Möbelkopiorna säljs framför allt över internet och köparna handlar ofta i god tro. De känner inte till att de är oäkta, säger Trine Dancygier.
Den svenska tullen har uppmärksammat att fler och fler möbelformgivare lämnar in ansökningar som ger tullen möjlighet att beslagta kopior av deras produkter.
– Det finns ju en stor efterfrågan på designade produkter och det är väldigt inne med inredning just nu, så det kan förklara att den här handeln ökar. Auktionssajter som E-bay och Tradera utnyttjas frekvent. Ibland är kopiorna väldigt dyra och då anar man kanske inte att det är kopior, säger Monica Fridolf, specialist på immaterialrätt på Tullverket i Malmö.
Att köpa exempelvis fåtöljen Åskbollen av formgivaren Eero Aarnio kostar närmare 45000 kronor. Välliknande fåtöljer som Sydsvenskan har hittat i internetbutiker har kostat mellan 7000 och 20000 kronor. I något fall har fåtöljen fått ett helt annat namn, ibland står det att den är ”inspirerad av”, men det förekommer också att en kopia säljs såsom om den vore äkta.
Malmöbaserade webbsajten och butiken scandinaviandesign.com, som säljer skandinavisk formgivning i original, kontaktade en person som sålde Åskbollen via annonsplatsen Blocket.
– Han hänvisade i annonsen till hur dyr fåtöljen var hos oss, och hur mycket billigare han kunde sälja en sådan fåtölj. Det visade sig att han trodde sig ha ett original. Han trodde att det var vi som lurades genom att ta ut höga priser, i själva verket var det han själv som hade blivit lurad. Han var ledsen och tog bort annonsen när han förstod hur det låg till, säger Ilona Hollsten.
Ett annat exempel är tulpanstolen, formgiven av Eero Saarinen, som säljs hos exempelvis svenskbaserade furnish.se för priset 34000 kronor för fyra exemplar och ett tillhörande marmorbord. En originalstol från företaget Knoll kostar närmare 10000 kronor.
– Betalar man 34000 kronor för ”Saarinen set” så tror man säkerligen att det är original. Men för mig är plagiering inget annat än stöld, stöld av formgivning. Jag skräms av att det börjar blir rumsrent att kopiera allting. Formgivarna har lagt ned hjärta, kunskap och pengar på detta och sedan kommer folk som bara vill tjäna pengar och stjäl deras verk, säger Ilona Hollsten och tillägger:
– Dessutom vet vi ju inte hur möblerna har blivit tillverkade. Hur miljövänligt har det skett, har barnarbete förekommit, har de fått något betalt och så vidare.
Tullverket har nu lagt ut en särskild informationssida till allmänheten om förfalskade varor och manar till särskild uppmärksamhet vid internethandel. Det handlar om alltifrån läsk och leksaker till mediciner och reservdelar till flygplan som förfalskas.
I Danmark har skattemyndighetens specialistgrupp mycket kontakt med näringslivet för att lättare kunna stoppa kopior.
– Vi kan ju inte öppna varenda container, utan vi ser till att ha bra kontakt med tullen och med advokater och upphovsrättsinnehavare. Vi gör riskanalyser och tar reda på var ”originalvarorna” tillverkas och transporteras exempelvis, säger Trine Dancygier.
Publicerad: 3 maj 2007 i Sydsvenskan
“Kan gynna kriminella grupper”
Vad man kanske inte tänker på när man köper förfalskade varor är att det också kan gynna kriminella grupper och organisationer som finansierar sin verksamhet eller tvättar pengar genom den här handeln. En stor del av handeln med förfalskade och piratkopierade varor organiseras av grupper som även ägnar sig åt narkotika- och vapenhandel.
Från Tullverkets webbplats.