Vid två olika tillfällen har Bukowskis Market förmedlat samma piratkopierade designmöbel – under sken att den var äkta. – Det har begåtts ett beklagligt misstag, förklarar Kenny Ericsson Tällberg, vd för Bukowskis Market.
Det välrenommerade auktionsföretaget Bukowskis är numera även störst i Norden på onlineauktioner med värderade föremål via Bukowskis Market. Så här beskriver Bukowskis sin verksamhet:
Tack vare vår breda expertis och passionerade specialister kan vi erbjuda flest förstklassiga föremål från alla tider till rätt kunder över hela världen.”
Men allt är inte förstklassigt som saluförs via Bukowskis.
I mars förra året ropade Waldemar – som inte vill framträda med sitt fullständiga namn – in en möbelklassiker av den danske formgivaren Poul Kjaerholm, vilstolen PK24, på Bukowskis Market.
I original kostar PK24, klädd i rotting och läder, drygt 107 000 kronor hos danska Fritz Hansen. På Bukowskis var utropspriset 12 000 kronor. Ett fyndpris, även med den skada i klädseln som auktionsföretaget redovisade.
Waldemar ropade in möbeln för 16 000 kronor, men när han fick hem den blev han misstänksam.
– Jag har redan en annan originalmöbel av Poul Kjaerholm, och såg direkt att den här var av mycket sämre kvalitet. Rottingen var torr och spretig, detaljarbetet dåligt och stolen hade ingen stabilitet. Dessutom såg tillverkningslappen ut att vara ditklistrad i efterhand.
Waldemar ringde till auktionsfirman och talade om vad han upptäckt, men fick beskedet att Bukowskis bara säljer originalmöbler, inte kopior.
Nästa steg var att kontakta företaget som har rättigheterna till Poul Kjaerholms möbler, Fritz Hansen. Företaget kunde efter att ha granskat bilder på Bukowskimöbeln konstatera att den saknade en rad av originalets kännetecken – inte minst den ingraverade stämpeln med skaparens och företagets namn. Med det beskedet i bagaget tog Waldemar förnyad kontakt med Martin Pettersson Wångdahl på Bukowskis Market i Stockholm.
– Jag fick ligga på rejält för att övertyga dem att de gjort fel, men till slut fick jag tillbaka alla mina utlägg och kunde lämna tillbaka möbeln.
Av en slump upptäckte Waldemar att exakt samma möbel nyligen åter var till salu på Bukowskis Market, ett och ett halvt år efter hans reklamation. Bilderna är identiska, liksom texten. Samma skada i rottingen. Samma utropspris: 12 000 kronor.
Efter en intensiv budgivning avslutades auktionen i förra veckan med att vilstolen ropades in för 20 000 kronor. Liknande piratkopierade versioner av PK24 går att köpa för mindre än halva priset på nätet – utan skador i rottingen.
Hur kommer det sig då att ett stort auktionshus som Bukowskis säljer samma möbelkopia – inte bara en gång utan två gånger. Är det medvetet eller bara slarv?
Här är det skriftliga svaret från Kenny Ericsson Tällberg, vd för Bukowskis Market i Sverige:
”Det har begåtts ett beklagligt misstag. Vi säljer 60 000 föremål varje år, detta misstag har skett på grund av den mänskliga faktorn. Våra experter, vi har en 40 man stark expertstab, har dömt ut stolen, trots detta lades stolen ut av misstag. Återigen mänskliga faktorn. Försäljningen kommer att makuleras, köparen och säljaren är redan kontaktade kring detta. Köparen kommer förstås inte att drabbas alls. Vi arbetar proaktivt med att förhindra att kopior säljs.”
Bo Westmar
bo.westmar@dn.se