Den 5 februari inleds den sista upplagan av Hello! på Stockholm Furniture & Light Fair. Projektet som löpt över tre år och som initierats av mässan, har i år temat kommunikation. Arkitekten Gert Wingårdh och den finske illustratören Kustaa Saksi har gjort gemensam kreativ sak i att formge installationen. Var och en har utgått från sitt perspektiv, men hållit en gemensam vision.
– Tanken har varit redan från början att skapa en rumslighet för kommunikation där möbler och design inte bara tar plats fysiskt, utan även genom bild och tal. Att berätta idén bakom en möbel, hur man tänkt och kommit fram till designen ger en djupare dimension till objektet. Det har vi velat ta fasta på mer i år och ger därför möbelföretagen en chans att visa upp sig, sina möbler och designers genom att kommunicera genom ny programpunkt vi kallar Show ‘n Tell säger Sanna Gebeyehu, producent för projektet.
Precis som tidigare år kommer det bli debatter om och kring arbetsplatsen, design och kommunikation i den populära The Hello Show. Först ut är moderatorn Johanna Agerman Ross, grundare och chefredaktör för design magasinet Disegno vars show sker i anslutning till projektets presskonferens. Temat är designkommunikation och den internationella diskussionspanelen består av Marcus Fairs (dezeen.com), Justin McGuirk (Strelka Press) och Hanna Nova Beatrice (föreläsare och författare).
– Jag vill ta detta tillfälle att prata om en samtida designkultur som är väldigt bild-fokuserad och som lägger väldigt liten vikt vid debatt om designämnet. Den mesta kommunikationen kring design idag sker via bilder på nätet, istället för i debattartiklar eller recensioner av design. Deltagarna i panelen kommer med säkerhet att erbjuda insiktsfulla observationer kring detta samtidsfenomen säger Johanna Agerman Ross.
Inredningen leder tankarna till ett kyrkorum, med rader av höga bord framför ett “altare” där The Hello Show-panelerna huserar. Bordsskivorna är av ett spegellaminat och balanserar på staplar med A4-ark, 700 000 totalt.
– När vi blev kontaktade av Stockholmsmässan kände vi direkt att detta var något som vi ville delta i och som stämmer perfekt med vår devis ”Inspiring the world with sustainable papers”, säger Ylva Haglund, Marketing Communications Manager på Stora Enso. Det är ett kreativt och inspirerande projekt och det ska bli spännande att följa hur möblerna växer fram och hur montern tas emot av besökarna. Papper är det vanligaste kommunikationsmedlet som finns och det är viktigt att visa att det tillverkas av förnyelsebar råvara och är 100 procent återvinningsbart. Efter mässan skänker vi papperet till hjälporganisationer som stöttar barn och ungdomar och på så sätt används det flera gånger innan det slutligen återvinns och blir exempelvis tidningspapper eller wellpapp, avslutar Ylva.
Hela den domliknande strukturen består av staplar med pappersark, som hänger från taket i en persiennliknande konstruktion. Det understa arket i varje stapel bär på en del av en gigantisk illustration som bildar det välvda taket.
– Jag är fascinerad av arkitektur och antika takmålningar i tempel runt om i världen och hur de har samlat människor för att dela tankar och idéer. Jag har velat skapa en liknande estetik blandat med orientalism, konst, matematik, naturvetenskap och psykedelia, genom skildrar kommunikation som darwinistisk evolution. Ständigt i rörelse och under utveckling, likt bakterier och havsdjur när de en gång kröp upp ur havsdjupen för miljontals år sedan, säger Kustaa Saksi, illustratören bakom verket.
Förberedelser för bygget har pågått i månader och själva resandet av domen är något av ett Sisyfosarbete.
– Det gäller att allt förarbete är exakt. 1120 staplar med sammanlagt 11 000 A3-ark i 44 000 fästpunkter monteras över en yta på 200 kvm som därefter hissas upp steg för steg, säger Sanna Gebeyehu. Ibland undrar man vad man egentligen gett sig in på, men när resultatet står färdigt är det alltid värt det!
Stockholm Furniture & Light Fair går på Stockholmsmässan 5-9 februari 2013.