SIGNE PERSSON-MELIN
Tingen måste ha utstrålning!
Utställning i Formladan, 2 juni–21 oktober 2018
Vandalorums stora sommarutställning i Formladan blir en presentation av en av vår tids främsta keramiker och formgivare, Signe Persson-Melin. Utställningen kommer att utgå från de senaste decenniernas produktion blandat med tidigare återblickar för att synliggöra hennes konsekventa process, uttryck och utforskande. I hennes formarbete har vardagens behov av funktion och skönhet alltid haft prioritet. I hennes uttryck söker hon estetisk hållbarhet, utstrålning och attraktionskraft för syn, gom och händer. Utställningen är producerad av Vandalorum och formgiven av TAF som nyligen utsågs till årets formgivare vid Elle Decoration Swedish Design Awards samt tilldelades Bruno Mathsson-priset 2017.
Foto: Patrik Lindell
Utställningen byggs kring tre teman som präglat Signe Persson-Melins 70-åriga karriär. Det första avsnittet utgår från hennes stora intresse för olika material och i synnerhet för lera. Här visas hennes nydanande arbete med att framhäva lerans skönhet och taktilitet genom att skapa kontrast mellan glaserade och oglaserade ytor. Hon var en av de första i Sverige att låta hela utsidan av kannor och koppar förbli oglaserade för att stimulera handen lika väl som ögat.
Det andra avsnittet lyfter fram Signe Persson-Melins konsekventa utforskande av ytans bearbetning. Här visas hur hon genom sin karriär arbetat med att ge liv åt lerans yta genom att skapa reliefmönster. På detta sätt blir handens avtryck högst närvarande. Hon har successivt tagit denna metod vidare till andra material – alltifrån masstillverkat stengods och porslin till tenn, aluminium och rostfritt stål. Hon har även nyttjat relieftekniken i offentliga utsmyckningar såsom i Folkets hus i Stockholm och Sparbanken i Hörby.
I det tredje avsnittet utforskas Signe Persson-Melins starka former och linjer. Magnifik enkelhet och monumentalitet definierar hennes formspråk som finner inspiration i såväl äldre tiders brukskonst som i funktionalismens arkitektur. Det finns ett antal grundformer som hon med framgång experimenterar med, i skiftande storlek och material. Kvadraten, rektangeln eller hexagonen återkommer i alltifrån förvaringskärl och tekannor till servettringar och odlingskärl; pokalen spänner från multifunktionella vardagsskålar till prakturnor.
Utställningen är sammanställd av museichef Elna Svenle och utställningskoordinator Johanna Berg.
Om Signe Persson-Melin
Signe Persson-Melin föddes i Tomelilla 1925 och är idag baserad i Malmö. Hon är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Konsthantverksskolan i Köpenhamn. Hon fick sitt publika genombrott på bomässan H55. På 1950- och 60-talen blev hon en av Sveriges första keramiker att driva egen verkstad och nådde stor framgång med sin brukskeramik. 1967 inleddes samarbetet med Boda glasbruk där hon bl.a. formgav Sill i kvadrat och flera populära bruksföremål för Boda Nova. Hon har även haft uppdrag som formgivare för Höganäs, Rörstrand och Gustavsberg samt de senaste åren för exempelvis Byarums Bruk, Svenskt Tenn och Design House Stockholm. 1985 blev Signe Persson-Melin Sveriges första professor i keramik- och glasformgivning vid Konstfack. Hon har mottagit en lång rad priser, däribland Lunningpriset, Malmö stads kulturpris, Region Skånes kulturpris och Sveriges Bildkonstnärsfonds Stora stipendium. Hennes alster finns i samlingarna hos exempelvis Nationalmuseum, Röhsska museet i Göteborg, Malmö konstmuseum, Designmuseum Danmark i Köpenhamn, Victoria & Albert Museum i London och MoMA i New York.