En junidag 1937 dök den unge Stig Lindberg upp på porslinsfabriken i Gustavsberg för att söka jobb, samma år som KF (Kooperativa Förbundet) hade förvärvat företaget. Utan inbördes samband skulle dessa två händelser i hög grad sätta sin prägel på företagets framtid. Fabriken skulle snart bli en viktig del i byggandet av det moderna folkhemssverige och Stig skulle så småningom bli dess galjonsfigur. Idag har denne rekordårens mest populäre formgivare fått ikonstatus och många av hans mest kända dekorer har blivit pålitliga tidsmarkörer, inte minst i reklam och media.
I år skulle Stig Lindberg ha fyllt 100 år. Gustavsbergs Porslinsmuseum uppmärksammar detta med en retrospektiv utställning 28 maj – 11 september 2016. Gustavsbergs Konsthall visar samtidigt utställningen ”Karneval” med sju konstnärers fria tolkningar i Stig Lindbergs anda.
Utställningen har gjorts i samarbete med sonen Lars Dueholm-Lindberg/Stig Lindberg Design AB som bidrar med kunskap såväl som med föremål. Övriga inlån är från privata samlare och egna förvärv.
Utställningen vill presentera Stig Lindberg i ett så brett perspektiv som möjligt och försöker göra hans unika mångsidighet rättvisa. Utställningen är tematiskt upplagd och omfattar 12 delar/teman: Servisporslin, Unikt konstgods, Fajans, Konstgodsserier, Textil formgivning, Grafisk formgivning, Industriformgivning, Emaljkonst, Offentlig konst, Bildkonst samt ”Hemma hos” och “Kuriosa”.
Självklart kommer Stig Lindbergs servisgods att finnas med. Vi visar ett urval av hans mest älskade och ikoniska skapelser. ”Berså” och ”Spisa Ribb” är naturligtvis självskrivna. Konstgodset har en självskriven plats i utställningen. Fajans var en slags mellanform och i huvudsak ett serieproducerat konsthantverk. Stig Lindberg stod för designen, men arbetet utfördes av hans medarbetare i ”fajanseriet”.
Textil och grafisk formgivning. NK:s textilkammare hade ett samarbete där Stig designade ett 30-tal olika textilmönster. Många av dem har blivit klassiker och flera av dessa mönster finns i dag att köpa i nytryck. I utställningen ingår några originaltextilier, ett urval originalskisser ur familjearkivet, samt ett urval av nytryck. Grafisk formgivning var ett annat område som Stig gärna ägnade sig åt. Ett exempel är kortleken han gjorde för Öbergs och hans samarbete med Lennart Hellsing känner många till. Krakel Spektakel-figuren kan, om man så vill, tolkas som ett självporträtt av Stig.
Industriform. Stig Lindbergs designade plastprodukter för Gustavsberg under 1950-talet är relativt välkända. I utställningen visas bl a hans termosar och den ikoniska citruspressen.Här ryms också andra skilda material och områden som t.ex konst- och bruksglas för Målerås glasbruk och Holmegaard, samt radio- och TV-apparater för LUMA.
Emaljkonst. Emaljkonst var hett på 1950- och 1960-talen. Stig Lindberg var en av pionjärerna som i den slamriga badkarsfabriken skapade färgsprakande och glänsande konstverk med hjälp av ”världens vackraste geggamoja”. Han fick många efterföljare. Ett originellt exempel på Stig Lindbergs emaljkonst är de utegrillar om han gjorde på 1950-talet, de är sällsynta, men vi har lyckats att låna in en av dem från en privat samlare.
Offentlig konst. Den offentliga konsten blev med tiden ett allt viktigare arbetsområde för Stig Lindberg. Konstverken utfördes i olika material och tekniker, men emaljen och keramiken var de material som dominerade. Många av hans offentliga verk är idag försvunna, men en hel finns fortfarande kvar runtom i landet.
Bildkonst. Bildkonstnären Stig Lindberg har hamnat en smula i skymundan. Han var en skicklig tecknare med en särpräglad och personlig stil. Detta var naturligtvis en förutsättning för hans konstnärliga gärning som formgivare, men här uppmärksammar vi bilderna i sig.
Hemma hos. Med hjälp av möbler, textilier och andra originalföremål har vi försökt att återskapa en ”hörna” i det Lindbergska hemmet, där vi berättar om Stig Lindbergs liv som privat och offentlig person. ”Kuriosa” är en samlingsrubrik som visar olika objekt som representerar och belyser personen Stig Lindberg.
Utställningen stöds av: Momentum AB, IKANO bostad, Presentationsdata AB samt av Gustavsbergs Porslinsfabrik AB.